Záchranný člun / Charlotte Rogan

5:03 Mona 0 Comments


Když letíte letadlem, nejlepší nápad je pustit si těsně před letem katastrofický film o únosu letadla. Záchranný člun je zase skvělou volbou: před plavbou lodí, před letem přes oceán nebo v případě, že vás čekají tři týdny v izolovaném prostoru s partou čtyřiceti nervozních a hladových lidí.

Po několika měsících od přečtení knihy mi zůstává jen nepříjemná pachuť soli na patře. Záchranný člun není ani tak ódou na přírodní živly, které člověka přesahují, jako spíš sociální a psychologickou studií. Stejně tak, jako vědci zavřou opice do klece a čekají, která z nich zneužije ostatní opice k získání banánu a která pojde hlady, zavírá autorka čtyři desítky zoufalců na člunu a čeká, co se stane. A stane se přesně to co s opicemi - některá sáhne po banánu a některá pojde hlady. Nebo steskem. A ta co se nažrala dostane za trest nebo za odměnu elektrošoky. 
A vítězem je.... oceán!

Hlavní hrdinka je zajímavá a to i přes to, že je jen dvacetiletá pipinka, jejíž povaha je okořeněná vypočítavostí a naivitou a to kupodivu úplně stejnou měrou. 

Ve zkratce - Záchranný člun je syrový a sugestivně popsaný příběh tří týdnů na záchranném člunu ztroskotané lodi. Máte tam vše - boj o přežití, smrt, šílenství... a zároveň vhled do mysli obyčejné dvacetileté ženy, která vzpomíná na svůj život a jako by nemohla pořád pochopit, o co kolem ní jde. To vše rámované soudním procesem hodnotícím morální stránku jednání člověka, který stojí tváří v tvář smrti. Nečekejte nic akčního, spíš takový vnitřní vesmír lidí v krizové situaci.
Takový Stařec a moře pro holky.

0 komentářů: