Muffin a čaj / Theo Addair

10:41 Mona 0 Comments

Instagramu a sociálním sítím už pár let vládnou sladkosti. Nejdřív to byly makronky, pak cupcaky a v posledních dnech je to muffin. Konkrétně borůvkový Muffin a čaj. Sladký, růžový a s krásnou ilustrací na titulce.

Pokud se pohybujete na sociálních sítích a čtete knihy, pravděpodobně vám Muffin a čaj od autora Theo Addair neunikl. A pravděpodobně tak už víte, o čem to zhruba je, že je autor tajemná postava s pseudonymem a že to celé má sakra fotogenickou titulku. Takže dalším podobným povídáním vás určitě obtěžovat nebudu a podívám se na to celé z jiného úhlu...

Muffin a čaj se prezentuje jako "young adult", čímž si od nás žádá srovnání v rámci tohoto žánru. Ať už je přízvisko LGBT nebo fantasy, je to prostě pro mladé. Takže to pojďme srovnat s jiným, v poslední době hypovaným* YA titulem - Replika.

Když pomineme klonování, pohlaví hlavních hrdinů a podobné detaily, v obou knihách máme dva paralelní příběhy ze dvou pohledů, které se v určitou chvíli protnou. V obou knihách najdeme opakující se dialogy nazírané ze dvou úhlů, podle toho, v jakém vyprávění se nacházíme. Jen v jedné knize to ale funguje, dává smysl a nepůsobí jako umělé natahování - vítězem je Muffin. A k téhle výhře dokonce nepotřeboval ani oboustranný koncept (...který sice působí fajnově na Instagramu, ale v praxi je úplně k ničemu. Kdyby se v Replice kapitoly střídaly stejně jako v Muffinu, vůbec ničemu by to nevadilo.)

A pak je tu jazyk. Na jedné straně Replika (byť přeložená, ale věřím, že se v překladu odráží originál) se svými stupidními (pardon, jinak to nejde popsat) přirovnáními, dialogy, které vyznívají jako výkřiky do nikam a slohem hodným... inu, puberťáka. Na druhé straně pak krásná literatura dalece přesahující hranice žánru. Je to skoro až škoda, použít takový jazyk v knize pro puberťáky. Popis situací, dialogy, atmosféra, hraní si se slohy v rámci monologů či vložených literárních prací... Muffin vede 2:0

Dobře, možná je nefér srovnávat ho právě s Replikou, pojďme se tedy podívat na jiného outsidera, konkrétně "Toho, který stojí v koutě". Také je to o hledání, o střední škole, o partě a mezilidských vztazích, také je tam láska, zklamání, rodinné problémy, násilí... Jen je to prostě napsané tak - tak prostě. Tady si někdo hrál s obsahem, ne s formou. Bohužel a škoda toho.
Muffin vyhrává i v této skupině.

Pro mě je Muffin neskutečné překvapení a skvost! Jsem ráda, že jsem podlehla instagramovému tlaku a krásné obálce. Že jsem se nezalekla tématu, které je mi vzdálené a dala šanci (a dvě stovky) tomuto dílku. 

Theo Addaire, chci víc! Rychle piš!

*hype = extrémní pozornost věnovaná nějaké věci nebo produktu. Ve většině případů způsobuje větší poptávku po této věci/produktu, zvýšení ceny. Hypovaná věc/produkt následně často zaujme i člověka, kterému se původně nelíbila a který není ani v cílové skupině.
Před pár lety bylo slovo hype celkem na výsluní. Znáte ho? Používáte ho ještě? Mě občas přijde, že je to to nejvhodnější slovo pro věci, za kterými je nějaká kampaň a zároveň síla lidského nadšení a šuškandy. 

0 komentářů: